Kokomustat, karhunmustat ja mustat silmälasein


Kokonaan musta lapinporokoira voi olla geneettisesti joko K-lokuksen tai A-lokuksen geenien aikaansaannos. Huomattavasti yleisempi versio lapinporokoirilla on A-lokuksen resessiivinen musta (a/a), joka on väistyvä muiden A-lokuksen värien suhteen. Tosin a-alleeli vaikuttaa myös sellaisten merkki- ja riistanväristen koirien, jotka ovat resessiivisen mustan kantajia, ilmiasuun, eli täysin väistyvästä geenistä ei voida puhua. Genotyypiltään aw/a on niin sanottu tumma riista, ja at/a on usein hyvin pienimerkkinen eli jotain puhtaan merkkivärisen ja kokomustan välimaastosta.

Dominanttimusta (K/*) on K-lokuksen dominoivin alleeli, ja se peittää alleen kaikki värit (lukuunottamatta resessiivistä keltaista e/e). Lapinporokoirissa on muutama dominanttimustaksi jälkeläisnäyttönsä ansiosta paljastunut koira, mutta se ei ole tässä rodussa niin yleinen kuin resessiivinen musta. Koiran ilmiasun perusteella on mahdotonta päätellä, onko koira dominantti vai resessiivinen musta genotyypiltään.

(c) Leena Rautiainen


(c) Eija LehtimäkiKokomusta koira, jolla on laajat valkoiset merkit sekä pitkä karva.
(c) Maija Pokkinen
Musta pentu.

(c) Riikka Palmula

(c) Karin Sundström

Musta silmälasikuviolla ja valkoisilla merkeillä.

Karhunmustat

Karhunmustalla tarkoitetaan mustaa koiraa, jonka pohjavilla ja peitinkarvojen tyvi on vaaleaa ja joka voi paikoin näkyä päälle päinkin mustan karvan läpi. Karhunmusta voi olla genotyypiltään dominanttimusta K/*, jolloin musta väri peittää alleen kaikki muut kuviot, mutta nekin voivat kuultaa mustan värin läpi ja erottua himmeästi (esimerkiksi dominanttikarhunmusta, joka on myös geneettisesti musta merkein, voi kehittää iän myötä rusehtavat merkit päähän ja jalkoihin).

Karhunmusta uros. Huomaa jaloissa mustan alta kuultavat värimerkit
(todennäköisesti tämä koira on genotyypiltään K/k at/*).
(c) Annina Rantala


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti